Politiek wil huldiging uitblinkers

SINT-MICHIELSGESTEL – De Gestelse politiek wil dat uitblinkers in de kunst- en cultuursector jaarlijks worden gehuldigd. Unaniem stond de gemeenteraad vorige week donderdag achter een motie van coalitiepartijen PPA, CDA en GroenLinks/PvdA om zo’n evenement weer in te voeren.

Door Wim Poels

Afgelopen jaar werd Fem van Empel wereldkampioen veldrijden. De gemeente bood haar een huldiging aan. Volgens de bestuursnota kostte die 15.000 euro, maar burgemeester Looijen stelde in de raadsvergadering dat het een stuk minder was.

In ieder geval vonden de indieners van de motie dat er in Sint-Michielsgestel meer uitblinkers zijn. Mensen die misschien niet meteen wereldkampioen worden, maar in hun sport of cultuuruiting toch ook bijzondere prestaties leveren. Voor hen is er op dit moment niets. Dus vroegen de partijen aan het college om een plan te maken voor zo’n huldiging, er geld voor uit te trekken en een eenvoudige richtlijn op te stellen wie er wel en niet voor in aanmerking komt.

Verschillende fracties zeiden wel dat ze in geval van uitzonderlijke prestaties, zeg een Olympisch kampioenschap volgend jaar, niet willen dat zo iemand moet wachten tot de jaarlijkse huldiging. Volgens burgemeester Looijen is er een protocol voor dergelijke gevallen.