Berlicum
De sporthal is verouderd en heeft te weinig capaciteit in relatie tot de behoefte van de gebruikers. In de komende bestuursperiode een plan ontwikkelen voor her/nieuwbouw.
De ontwikkeling van het centrum van Berlicum. Eigenaren/ontwikkelaars in hun kracht zetten om de juiste woningen en commerciële ruimten te ontwikkelen.
Als gemeente de verantwoordelijkheid nemen om de openbare ruimte aan te passen aan de eisen van heden, ook leefbaarheidsinitiatieven stimuleren.
Herinrichting van de Hoogstraat, of een deel daarvan, om kwaliteit en veiligheid te verbeteren.
Pleintje Middelrode is een goed voorbeeld van een burgerinitiatief.
Moet een onderdeel zijn van iedere nieuwe ontwikkeling en/of transformatie.
Hoe brengen we deze twee werelden samen? PPA heeft beiden.
Realisatie van een hartveilige gemeente. Voldoende spreiding AED’s en voldoende vrijwilligers om deze te bedienen en te onderhouden.
Integrale zorgaanbod dat bereikbaar is via 1 loket. Aandacht voor de vrijwilligers die actief zijn in de 0e lijn.
Sint-Michielsgestel
Een nieuw gemeenschapshuis is een echte noodzaak. We willen dit realiseren icm het gemeentehuis. Dit in het kader van samen delen en indikken en afstoten.
Het centrumplan is eindelijk van start. Onze wethouder heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de bezwaren niet zijn doorgezet zodat omgevingsvergunningen onherroepelijk zijn geworden. Het principe van vooroverleg en voorinspraak moet ook worden toegepast om de andere ontwikkelingen snel te kunnen opstarten.
Fusie om te komen tot 1 vereniging en 1 sportlocatie. Goede ontwikkeling die de sportcontinuiteit borgt. Resultaat moet zijn dat er alleen maar winnaars zijn. De gemeente ook ivm de herontwikkelmogelijkheid op sportpark Heidelust.
Natuur en waterberging zijn samengebracht. Door de toegankelijkheid van het gebied, oa door 2 loopbruggen, kan iedereen ook recreëren
Moet een onderdeel zijn van iedere nieuwe ontwikkeling en/of transformatie.
Goede voorziening in het dorp St Michielsgestel, indien mogelijk samen optrekken met de andere gebruikers van het sportpark.
Realisatie van een hartveilige gemeente. Voldoende spreiding AED’s en voldoende vrijwilligers om deze te bedienen en te onderhouden.
Integrale zorgaanbod dat bereikbaar is via 1 loket. Aandacht voor de vrijwilligers die actief zijn in de 0e lijn.
Den Dungen
De ontwikkeling van de Dungense polder vindt plaats ism de gemeente Den Bosch. Ons laatste onderdeel in deze ontwikkeling is de toekomst van de Meerse Plas. Mogelijkheden zijn extensieve recreatie icm bedrijfsmatige activiteiten als outdoor en/of re integratieprojecten.
Hierin neemt een private partij deel ivm sloop bedrijfspand tgv parkeerplaatsen.
Leegstand van gemeentelijk- en privaat vastgoed in centrum DD. Herbestemmen en/of transformatie van panden ter bevordering van de leefbaarheid.
Deze nieuwe wijk afbouwen volgens planning en bestaande woningbouwopgave en een eventuele wijziging in kwalitatieve behoefte.
Moet een onderdeel zijn van iedere nieuwe ontwikkeling en/of transformatie.
Hoe brengen we deze twee werelden samen? PPA heeft beiden.
Realisatie van een hartveilige gemeente. Voldoende spreiding AED’s en voldoende vrijwilligers om deze te bedienen en te onderhouden.
Integrale zorgaanbod dat bereikbaar is via 1 loket. Aandacht voor de vrijwilligers die actief zijn in de 0e lijn.
Bekend, integer, geen kapsones en iemand die weet wat er speelt in de dorpen.
Gemonde
De PPA omarmt de stappen die door de school, de PCI en de Leefbaarheidsgroep zijn genomen in het DorpsOverleg om te komen tot een nieuw dorpshuis voor Gemonde. Op die manier kunnen Gemondenaren elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren, zowel nu als in de toekomst.
De afgelopen jaren zijn er nauwelijks woningen gebouwd in het dorp, zeker voor jeugdigen en jonge gezinnen is dit een probleem. Wat de PPA betreft gaan we dit de komende jaren samen met Gemondenaren anders doen. Met het ondersteunen van initiatieven en collectieve bouwplannen (CPO) hoopt de PPA de komende jaren zo’n 30 woningen te kunnen realiseren in de kern.
Het in de kern houden van de Jeugd is een van de grootste opgaven voor de leefbaarheid in Gemonde. Te weinig jonge gezinnen betekend te weinig actievelingen in het verenigingsleven en te weinig aanwas van jonge schoolgaande kinderen. Daarnaast is het zo dat verenigingen met minder leden wel hun vaste kosten kennen. Om te voorkomen dat verenigingen door een te kleine omvang moeten ophouden te bestaan is maatwerk nodig in de subsidieberekening.
Nadruk vooral op toekomst, dit door het inzetten van een jong/fris gezicht met bekendheid in het dorp. Iedere Gemondenaar moet weten dat deze persoon ondersteund wordt door een partij met ervaring en kwaliteit.
In Gemonde zijn er vele zorgen over de veiligheid van de doorgaande weg (met name Dorpstraat). Wat de PPA betreft zorgen we dat deze weg veilig blijft of wordt.
Realisatie van een hartveilige gemeente. Voldoende spreiding AED’s en voldoende vrijwilligers om deze te bedienen en te onderhouden.
Ook voldoende ouderenhuisvesting en zorgvoorzieningen zijn een probleem. Wat de PPA betreft gaat de gemeente de komende jaren meer geld uittrekken voor wonen, welzijn en zorg voor oudere Gemondenaren. Naast het organiseren van 1-loket voor alle zorgvragen denken we voor Gemonde aan een goede voorziening voor het doen van boodschappen in Gestel of Boxtel en het organiseren van goede zorgvoorzieningen waar ouderen terecht kunnen.
3 thema's
Onze gemeente blijft in de bestuursperiode 2018-2022 een zelfstandige gemeente. Door de ambtelijke fusie met de gemeente Boxtel is een verbeterslag gemaakt en is de organisatie minder kwetsbaar en er is meer continuïteit. Ook zijn er kosten bespaard. Ook de regionale samenwerking met “De 5 van de Meierij” ( Den Bosch, Boxtel, Haaren, Vught, Heusden en Sint-Michielsgestel) geeft meer bestuurskracht. Deze samenwerkingsverbanden zijn 2 jaar geleden opgestart en willen we voortzetten. Als het mogelijk en zinvol is, werken we mee aan een verdere uitbreiding hiervan.
Door een zelfstandige gemeente te blijven houden we de toekomst van onze dorpen in eigen hand. De PPA vindt het namelijk belangrijk dat we dicht bij u en midden in onze dorpen blijven staan. Een bestuur dat dichtbij de mensen staat en dat korte lijntjes kent is een bestuur waar onze samenleving om vraagt en mee gebaat is. Als PPA denken we dat we zo’n bestuur prima kunnen inrichten wanneer we zelfstandig blijven. De PPA vindt dat het voor vitale kernen met volop gemeenschapszin, en een bruisend (verenigings)leven, van belang is dat de inwoners van onze dorpen zich vertegenwoordigd voelen door hun bestuur. De vragen en wensen van inwoners moeten zo goed mogelijk beantwoord worden. De gemeente moet er zijn om de mensen te helpen, ze wegwijs te maken in de regelgeving, en dat met een persoonlijke benadering. Meedenken over mogelijkheden en kansen en kijken wat daarvoor nodig is. En niet denken in beperkingen.
Ook met andere organisaties uit de regio werken we nauw samen. De veiligheidsregio, de omgevingsdienst, de GGD en de WSD. De PPA vindt het erg belangrijk dat samengewerkt wordt met alle verenigingen, organisaties en besturen die actief zijn in de gemeenschapshuizen, in de sport, de cultuur en natuur. Er moet met elkaar gepraat worden en niet over of voor elkaar. Dit vergroot wederzijds begrip en respect. Je moet niet uitgaan van de verschillen, maar van de overeenkomsten. Wat is het gemeenschappelijk belang en hoe kunnen we dit bereiken?
Duurzaamheid is een breed thema. De PPA staat voor krachtige kernen, nu en in de toekomst, we denken niet alleen aan de dag van vandaag maar ook hoe we onze mooi Brabantse omgeving doorgeven aan, en leefbaar houden voor, volgende generaties. Hierom heeft de gemeente Sint-Michielsgestel de laatste jaren veel geïnvesteerd in ruimte voor rivieren en natuur. Denk hierbij aan:
het meanderen van de Essche Stroom nabij Sint-Michielsgestel
de ontwikkeling van het Dynamisch beekdal van de Aa tussen Berlicum en Den Dungen
de aanleg van een waterkracht centrale in de Dommel
het verduurzamen van sportlocaties.
Als PPA pleiten we er niet voor dat de gemeente Sint-Michielsgestel een voortrekkersrol op zich neemt, maar er mogen zeker wel nieuwe stappen gezet worden om ook een voorbeeld te zijn. In het bijzonder denkt de PPA aan:
het verduurzamen van gemeentelijke eigendommen
het aanbrengen van zonnepanelen op publieke daken (scholen, dorpshuizen, sporthallen)
het ondersteunen van isolatie en zonnepaneelinitiatieven.
Duurzame inzet(baarheid) van iedereen in het arbeidsproces.
Het verder duurzaam krijgen van onze samenleving is een grote uitdaging waar we als samenleving in zijn geheel de schouders onder moeten zetten. De PPA vindt dat de gemeente burgers, verenigingen, en bedrijven moet stimuleren en helpen op weg naar een duurzame samenleving. Onderdeel hiervan is bewustwording maar zeker ook het ruimte geven voor duurzame initiatieven. Voor grote windturbines zien wij geen plaats binnen de gemeente Sint-Michielsgestel, mogelijk wel voor kleinschalige (wind)energie initiatieven.
Ook vindt de PPA dat woningbouwcorporaties meer moeten doen op het gebied van duurzame huurwoningen. Het is logisch dat nieuw opgeleverde woningen aan de eisen van deze tijd voldoen, maar ze moeten niet vergeten dat een groot deel van hun woningaanbod al 50 jaar oud is. Juist in deze woningen valt veel te winnen. Geen gegoochel met mooie gemiddelden maar het stellen van minimum standaarden voor huurwoningen. 70% van de woningen in onze gemeente heeft een energielabel slechter dan niveau B; daar is nog een wereld te winnen.
Bij duurzaamheid hoort niet alleen dat wat met duurzame energie te maken heeft, maar ook het behouden van het milieu en de natuur in onze omgeving. Onze dorpen zijn blinkende parels in een groene- agrarische omgeving. Het behoud van oude natuur, en bestrijden van milieuvervuiling of reduceren van milieu belasting zijn wat de PPA betreft van belang. Te vaak zien we drugsafval gedumpt worden in ons buitengebied, natuurlijk is dit onderdeel van een groter probleem maar het vraagt wel aandacht.
Voor de PPA staat het als een paal boven water dat we de gemeentelijke organisatie aan moeten blijven passen om deze aan te laten sluiten op de snelle ontwikkelingen en maatschappelijke uitdaging van de 21e eeuw. Meer leunen op vertrouwen in elkaar in plaats van regeltjes-naleving hoort hierbij uitgangspunt te zijn. Een gemeentelijke overheid hoort er te zijn voor de inwoners, bedrijven, verenigingen en natuur in onze gemeente.
Vandaar dat we zullen blijven pleiten voor meer ruimte en ondersteuning van initiatieven. De samenleving maken we samen, niet wanneer de een in een ivoren toren zit en de ander hiertoe geen toegang weet te verkrijgen. Onze kleine dertigduizend inwoners weten meer en kunnen meer dan 21 raadsleden of een paar honderd ambtenaren.
De PPA vindt het belangrijk en gaat er alles aan doen om die kleine dertigduizend inwoners in hun kracht te zetten. Waar inwoners niet mee geholpen zijn is controle op controle, regels op regels en protocol op protocol. Laagdrempeligheid en zo min mogelijk bureaucratie is waar we naar streven.
15 Actiepunten
De PPA luistert graag naar onze inwoners. Zeker ook naar onze jongeren. We hebben een onderzoek gehouden naar hoe onze jongeren willen wonen.
Dat initiatief is erg positief ontvangen. De jongeren geven zelf aan dat ze graag in onze gemeente blijven wonen en dat zal dan ook een speerpunt worden van de PPA. Wat de PPA betreft komen er daarom veel verschillende nieuwe woonmogelijkheden voor onze jeugd.
Concrete locaties waar wat ons betreft snel gebouwd gaat worden zijn: aan de Kerkuilhage in Berlicum, in Gemonde, aan het Grinsel en de Veldstraat in Den Dungen en na de fusie van de voetbalclubs ook op het SCI terrein in Gestel.
Voor de PPA staat het als een paal boven water dat jongeren een belangrijke pijler zijn onder de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van onze kernen en onze voorzieningen, Hierbij denken wij vooral aan sport, onderwijs en dagopvang, winkels en goede verbindingen met de stad Den Bosch. Het in onze dorpen houden van de jeugd is van groot belang.
Naast het binnen de dorpen houden van onze jeugd vindt de PPA het ook van belang om onze jeugd vitaal en gezond te houden. Aandacht voor drugsproblematiek, en de preventie hiervan, staat wat de PPA betreft hoog op de agenda, evenals het voorkomen van overgewicht en de toenemende psychische problemen bij de jeugd.
De PPA wil een goede ondersteuning van ouderen bij het langer zelfstandig blijven wonen. Ondersteuning op het vlak van bewustwording, woningaanpassing, zorg en welzijn en het beter bereikbaar en toegankelijk maken van allerlei voorzieningen in de directe woonomgeving. Dit alles met aandacht voor zelfredzaamheid en een goed netwerk in het sociaal domein.
De afgelopen jaren heeft de PPA zich hiervoor al sterk ingezet en zal ook in de toekomst met concrete voorstellen blijven komen. Oud worden mag geen probleem zijn. Zo zullen wij pleiten voor het uitvoeren van woonscans in alle dorpen met daaraan gekoppeld een actieve begeleiding voor woningaanpassingen. Ook willen we zorgen voor meer levensloopbestendige woningen voor ouderen en het bereikbaar houden van voorzieningen in onze dorpen.
Ook horen we meer en meer over eenzaamheid bij ouderen. Als PPA zien we dit als een groot maatschappelijk probleem dat opgelost zal moeten worden. Een deel van de oplossing zal liggen in het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven die direct en laagdrempelig de eenzaamheid onder de oudere medemens aanpakken. Op die manier versterken de netwerken rondom de kwetsbare inwoners in onze gemeente. Veel eenzaamheid is verborgen en daarom lastig aan te pakken het creëren van bewustzijn en het ondersteunen van oplossingen zijn belangrijke stappen.
Wanneer thuis wonen niet meer gaat moet er een plaats zijn voor de ouderen onder ons. Met een groter wordende groep ouderen zijn er ook meer en meer inwoners met Dementie.
Uit eigen ervaring weten de mensen van de PPA hoe verscheurend zo’n ziekteproces kan zijn. Wat de PPA betreft gaat de gemeente zich dan ook nog meer inzetten voor deze mensen.
Wij pleiten ervoor om van Sint-Michielsgestel een Dementie-vriendelijke gemeente te maken.
Voor de PPA is het belangrijk dat we voldoende buitensport en binnensport voorzieningen in onze dorpen kennen, zodat onze inwoners in de buurt een sport kunnen uitoefenen. Naast goed voor de gezondheid zijn onze clubs ook goed voor onderling sociaal contact en gezelligheid. Dat is voor de PPA ook zeker wat waard.
In 2017 heeft de PPA een voorstel ingediend, dat unaniem is aangenomen. Dankzij deze inzet van de PPA wordt er al dit jaar een onderzoek gehouden door de gemeentenaar de behoefte aan binnensportruimte.
De PPA gaat er op toe zien dat er in 2019 een voorstel komt voor een vernieuwde of nieuwe sporthal De Run in Berlicum, zodat we deze de komende vier jaar kunnen realiseren. Ook sporthal de Theereheide in Sint-Michielsgestel kent gebreken en is wat verouderd, en zijn er klachten en behoeften uit de Misse in Den Dungen. De PPA zal zich ervoor inzetten dat we in de toekomst kunnen blijven sporten in eigen dorp.
De PPA vindt ook dat onze gemeente moet zorgen voor goede buitensportlocaties. In Den Dungen en Berlicum is de afgelopen jaren volop geïnvesteerd. Nu de Gestelse voetbalclubs RKVV en SCI willen fuseren vindt de PPA dat de gemeente ook daadwerkelijke de fusie van deze twee voetbalclubs op één sportcomplex in 2019 moet realiseren, samen met de verenigingen.
Voor Gemonde zal de PPA zich inzetten voor behoud van goede en voldoende sportvoorzieningen.
Mantelzorgers zijn vrijwilligers die belangrijk werk verzetten, dit langdurig en belangeloos doen voor elkaar. De gemeente moet hier niet in de weg gaan lopen maar op een passende en actieve manier ondersteunen zodat deze vrijwilligers niet overbelast raken.
We willen dat de stichting Mantelzorg de benodigde (extra)ondersteunde subsidie krijgt, dat we mantelzorgers ontlasten en helpen om voldoende kennis op te doen zodat ze goed met hulpvragen om kunnen gaan.
We gaan uit van een samenleving waarin iedereen mee kan doen, dit via werk, vrijwilligerswerk of dagbesteding, bij voorkeur binnen de eigen dorpen. Via het realiseren van een lokaal wijkbedrijf organiseren we deze nabijheid. Via een individuele benadering en maatwerk begeleiden we mensen naar werk.
Het Wijkbedrijf kan in 2018 worden opgestart in samen werking met de WSD en lokale ondernemers, waarbij gekeken wordt of de gemeenschapshuizen hierin een coördinerende rol kunnen vervullen in versterking buurtbeheer, buurtzorg en buurtonderhoud in samenwerking met lokale partners.
De PPA vindt ondernemers erg belangrijk voor leefbaarheid van onze kernen. Zij zorgen voor werkgelegenheid, goede winkelvoorzieningen en uitgaansmogelijkheden, dit alles ten behoeve van een bruisende kern.
Horecaondernemers en detaillisten werken hard voor hun eigen boterham, maar dragen ook zeker een steentje bij aan de leefbaarheid van onze centra. Het is ook daarom van belang dat we deze ondernemers ondersteunen en waarderen.
Mensen die een onderneming willen beginnen moeten dit wat de PPA betreft kunnen doen vanuit huis. Sinds enkele jaren werken we vanuit de gemeente met contactpersonen voor bedrijven die hen op weg helpen wanneer ondernemers iets van de gemeente willen. Als PPA staan we voor een goede samenwerking en waardering richting deze ondernemers.
Het kan zo nu en dan voorkomen dat ondernemen en omgeving met elkaar in de knoei komen. Wat de PPA betreft ondersteunen we ondernemerschap maar hebben we ook oog voor overlast, met name van zwaardere industrie of agrariërs.
Agrariërs worden in verband met gezondheidsrisico’s geconfronteerd met steeds zwaardere regelgeving. De PPA vindt dat hierop gestuurd moet worden en is voorstander van een afname van het aantal dieren bij de intensieve veehouderijen.
Als PPA gaan we voor leefbare en bruisende kernen, waar volop voorzieningen zijn en waar leven in de brouwerij is. Dankzij de inzet van PPA wethouder Mathijssen is de schop in het Gestelse centrum de grond in gegaan en zijn de eerste stappen voor het Mercuriusplein in Berlicum genomen.
Daarnaast hebben we er voor gepleit de om het initiatief rondom het plein in Middelrode volop te ondersteunen. In de komende jaren richt de PPA zich op de verdere ontwikkeling van deze centra.
Voor de PPA is het duidelijk dat elke kern recht heeft op een eigen dorpshuis. In Gemonde liggen voor de PPA de prioriteiten bij de realisatie van een nieuw dorpshuis. Samen met de Gemondenaren zijn in de afgelopen tijd al volop stappen genomen, wat de PPA betreft gaan we hier volop mee aan de slag.
In Den Dungen liggen ook nog volop kansen. Ten eerste staat de PPA er voor dat de Litserborg een succesvol dorpshuis wordt. De leegstand in Den Dungen wordt wat de PPA betreft niet langer in stand gehouden. Al eerder hebben we er voor gepleit dat bijvoorbeeld de voormalige bibliotheek en de Blauwe Scholk worden gebruikt voor woningbouw.
De PPA vindt dat de gemeente nu echt aan de slag moet met het opheffen van deze leegstand! Daarnaast moet er wat de PPA betreft in de komende periode een visie op de kern van Den Dungen worden opgesteld en uitgevoerd. Dit samen met winkeliers, ondernemers en inwoners.
Bij bruisende centra hoort ook een goed winkelaanbod en een goede infrastructuur. Met name voor de grotere dorpen Berlicum, Den Dungen en Gestel vindt de PPA het belangrijk dat er goede winkelvoorzieningen zijn voor de dagelijkse boodschappen. Hierbij horen ook een goede bereikbaarheid, een veilige verkeerssituatie en genoeg parkeermogelijkheden.
Daarom gaan wij expliciet aandacht vragen voor voldoende parkeermogelijkheden in Gestel en Berlicum en vindt de PPA dat de gemeente de parkeerproblematiek en onveiligheid rondom de Jumbo in Den Dungen nu echt aan moet pakken.
Gemonde is een klein dorp, en daardoor niet aantrekkelijk genoeg voor winkeliers. Jongeren en mobiele mensen weten de weg naar het centrum van Gestel of Boxtel wel te vinden, maar niet iedereen kent deze mobiliteit. Het is hierom dat de PPA vindt dat Gemondenaren die het nodig hebben ondersteund moeten om op een makkelijke manier hun dagelijkse boodschappen elders te kunnen doen.
De PPA staat voor leefbare kernen. Voor jonge gezinnen met kinderen betekent dit dat er goede onderwijsvoorzieningen en veilige wandel en fietsroutes in alle kernen van de gemeente moet zijn.
Evenals goede verbindingen met het voorgezet onderwijs buiten onze gemeente. Daar zal de PPA zich dan ook voor inzetten.
Met name in kleine kernen van onze gemeente, zoals Gemonde en Middelrode, moeten we er stevig op inzetten om de voorzieningen open te houden zodat de jeugd hier wil blijven wonen.
Voor een goed opgroeien zijn ook sociale samenhang en verbinding belangrijk. Als PPA vinden we dat sport- en jeugdverenigingen evenals goede speelmogelijkheden in de wijken hier aan bij dragen.
Als het aan de PPA ligt moeten deze verenigingen of initiatiefgroepen ondersteund worden of blijven met concrete maatregelen.
Gezinnen met een te laag inkomen komen in aanmerking voor extra financiële hulp, kinderen mogen niet in armoede opgroeien.
Ook minima moeten kunnen meedoen in onze samenleving. Daarom moet er een goed vangnet blijven voor zorg en inkomen. Op die manier voorkomen we dat minima in een sociaal isolement komen, en mee kunnen doen met de samenleving.
De PPA ondersteunt initiatieven zoals de Voedselbank, de Kledingbank en de Vincentiusvereniging Den Dungen en pleiten we er voor dat deze groepen mensen zich nu en in de toekomst kunnen blijven inzetten, zonder gehinderd te worden door een oerwoud aan regels of processen.
Speciaal gaat onze aandacht uit naar kinderen die opgroeien in een omgeving met armoede. Wat de PPA betreft doen we er alles aan om te voorkomen dat de armoede waarin kinderen opgroeien zich niet vertaalt in kansenarmoede.
De PPA gaat voor het behoud van vitale en leefbare kernen. Dorpen moeten vitaal en leefbaar zijn en blijven. Wat de PPA betreft regelen we dit door een goed voorzieningenniveau van winkels, scholen en sportaccommodaties.
Ook een goede sociale interactie is van belang. Dus behalve wonen ook deelnemen aan de gemeenschap via school, werk, sport, spel, ontspanning en zorgondersteuning. Dit alles op een veilige wijze.
Het nabij organiseren van voorzieningen lukt steeds beter, maar ook hier heeft de PPA nog volop ambitie. De wijkagent is een succes, wat ook geldt voor alle app-groepen, BIN structuren, Met elkaar Voor mekaar, en het hartveilig maken van onze gemeente via Hartwacht.
Nieuwe kansen liggen er genoeg op het gebied van burgerinitiatieven. In de voorgaande bestuursperiode zijn de Wijkmakelaars tot stand gekomen. Zo kunnen burgers zonder al te veel bureaucratie en vooraf gestelde regels snel antwoord krijgen op hun vragen, en worden ze snel en eenvoudig geholpen.
De PPA gaat voor het behoud van vitale en leefbare kernen. Dorpen moeten vitaal en leefbaar zijn en blijven. Wat de PPA betreft regelen we dit door een goed voorzieningenniveau van winkels, scholen en sportaccommodaties. Ook een goede sociale interactie is van belang.
Dus behalve wonen ook deelnemen aan de gemeenschap via school, werk, sport, spel, ontspanning en zorgondersteuning. Dit alles op een veilige wijze.
Het nabij organiseren van voorzieningen lukt steeds beter, maar ook hier heeft de PPA nog volop ambitie. De wijkagent is een succes, wat ook geldt voor alle app-groepen, BIN structuren, Met elkaar Voor mekaar, en het hartveilig maken van onze gemeente via Hartwacht.
Nieuwe kansen liggen er genoeg op het gebied van burgerinitiatieven. In de voorgaande bestuursperiode zijn de Wijkmakelaars tot stand gekomen. Zo kunnen burgers zonder al te veel bureaucratie en vooraf gestelde regels snel antwoord krijgen op hun vragen, en worden ze snel en eenvoudig geholpen.
Als het aan de PPA ligt gaan we komende jaren volop bouwen. De nadruk komt te liggen op betaalbare woningen voor de jeugd die op zichzelf wil gaan wonen en op de huisvesting van ouderen. De jeugd is hard nodig in onze kernen, voor de leefbaarheid nu en straks. Door voldoende woningen voor hen te bouwen behouden we de jeugd voor onze dorpen en zorgen we dat voorzieningen op peil blijven.
Met woningbouwcorporaties moeten we afspraken maken voor meer betaalbare en duurzame woningbouw. Ook met projectontwikkelaars willen we in overleg voor de ontwikkeling van nieuwe plannen. Zeker in de kleinere kernen als Gemonde en Middelrode zijn voldoende woningen van belang.
Onze inwoners dragen een steentje bij aan de netheid van onze kernen. Steeds vaker zien we dat inwoners in buurten verder kijken dan alleen hun eigen oprit en zich bijvoorbeeld inzetten voor het onderhoud van groen of het schoon houden van het milieu. Wat de PPA betreft zijn dergelijke initiatieven het waard om ondersteund en gewaardeerd te worden.
De PPA gaat er dan ook voor om voor buurten/ buurtverenigingen subsidiemogelijkheden te maken. Hierbij kijken we zowel naar fysieke als naar sociale activiteiten.
Onze woningeigenaren betalen een OZB die vergelijkbaar is met het landelijk gemiddelde. Met deze OZB worden gemeentelijke voorzieningen als bibliotheken, onderwijs en wegenonderhoud betaald.
Voor de PPA staan leefbaarheid en voldoende voorzieningen bovenaan. Wel zijn wij er voorstander van om de OZB van woningen te verlagen als dit financieel mogelijk is. De totale belastingdruk (OZB, Rioolheffing en afvalstoffenheffing ) moet net zoals nu onder het landelijk gemiddelde blijven.
De PPA gaat voor het behoud van vitale en leefbare kernen. Dorpen moeten vitaal en leefbaar zijn en blijven. Wat de PPA betreft regelen we dit door een goed voorzieningenniveau van winkels, scholen en sportaccommodaties. Ook een goede sociale interactie is van belang.
Dus behalve wonen ook deelnemen aan de gemeenschap via school, werk, sport, spel, ontspanning en zorgondersteuning. Dit alles op een veilige wijze.
Het nabij organiseren van voorzieningen lukt steeds beter, maar ook hier heeft de PPA nog volop ambitie. De wijkagent is een succes, wat ook geldt voor alle app-groepen, BIN structuren, Met elkaar Voor mekaar, en het hartveilig maken van onze gemeente via Hartwacht.
Nieuwe kansen liggen er genoeg op het gebied van burgerinitiatieven. In de voorgaande bestuursperiode zijn de Wijkmakelaars tot stand gekomen. Zo kunnen burgers zonder al te veel bureaucratie en vooraf gestelde regels snel antwoord krijgen op hun vragen, en worden ze snel en eenvoudig geholpen.
De gemeente moet een goede faciliterende rol vervullen om vrijwilligers te ondersteunen. Zo blijven er ook voor de toekomst voldoende vrijwilligers.
De lokale (welzijns en sport) organisaties dragen zorg voor een actief vrijwilligersbeleid, dat inhoudt dat vrijwilligers worden geworven, gefaciliteerd en gewaardeerd.
Hierbij hoort ook het laagdrempelig houden van vrijwilligerswerk. Wanneer we vrijwilligers gaan overladen met papierwerk zijn we niet goed bezig. Vrijwilligers zijn de smeerolie van de maatschappij die dan ook volop waardering verdienen.
De PPA gaat voor een goede integratie van statushouders, zodat zij die hier komen ook mee kunnen doen.
Het leren van de Nederlandse taal is wat de PPA betreft voor nieuwe Nederlanders dé manier om te kunnen integreren, mee te doen met de maatschappij en zelf een steentje bij te kunnen dragen. Hier zal wat ons betreft ook de eerste prioriteit liggen.
Daarnaast hoort bij de begeleiding van statushouders ook sterke een focus te liggen op het vinden van werk en aansluiting bij lokale organisaties en verenigingen.
Dit helpt ook de inburgering, het sneller leren spreken van onze taal en daarmee een snellere integratie in onze samenleving.
Uiteindelijk moeten we er naar streven dat ook statushouders zichzelf kunnen bedruipen, en volledig deelnemen aan onze gemeente.