Stap voor stap meer woningbouw

 

Sinds de opleving van de economie na de hypotheekcrisis zien we dat de huizenprijzen zijn gestegen. Eerst op een rustig tempo en vanaf 2018 met een behoorlijke vaart. De oorzaak hiervan is het tekort aan het aantal huizen en de goedkope hypotheekrente. De balans van vraag en aanbod is ernstig verstoord, waardoor starters moeite hebben met het vinden van een betaalbare woning.

Jongeren binnen de fractie PPA kunnen daarover meepraten. Zo is Joep Meijs (raadslid PPA en starter) al enkele jaren op zoek naar een betaalbare koopwoning. “Ik woon graag binnen de gemeente Sint-Michielsgestel, maar het woningaanbod is helaas beperkt”.

Wat we op landelijk niveau waarnemen merken we ook terug in onze gemeente, zo blijkt uit de uitvoeringsnota woningbouw en het woonwensenonderzoek. De gemeente kampt met uitdagingen, zoals de grilligheid van de woningmarkt door de naweeën van de economische crisis (lees: rem op bouwplannen), CO2-uitstoot en PFAS zijn enkele voorbeelden. Ook is het helaas niet mogelijk om binnen een jaar nieuwe woningbouwprojecten van bestemmingsplan tot realisatie te ontwikkelen.

Gelukkig zijn er positieve ontwikkelingen.  Zo is er een initiatief groep die alternatieve woonvormen in samenwerking met de provincie uitwerkt voor het buitengebied, zo meldde wethouder Mathijssen. Wethouder van der Aa kwam eveneens met nieuwtjes: “In Den Dungen trekt een medewerker enkele projecten aan en ook Kentalis is onderwerp van gesprek”. Daarnaast is de pas aangestelde projectleider concreet bezig met enkele projecten. Uit de uitvoeringsnota blijkt dat ook voor huurders binnen de gemeente is een ontwikkeling te melden. Met de oprichting van “WoonService Regionaal” bestaat er één centraal punt. Dat betekent eenvoud, toegankelijkheid en goedkoper inschrijven. Voorheen moesten huurders bij elke coöperatie afzonderlijk inschrijfgeld betalen, maar dat is nu verleden tijd.

De PPA maakt zich sterk voor betaalbare woningen voor jongeren en blijft strijden voor de ontwikkeling daarvan. “We moeten kansen pakken en actie ondernemen”, aldus Joep Meijs. “Anders lopen we nooit in op het tekort”.

Bent u geïnteresseerd wat erin onze gemeente gebeurt en heeft u een daarover een mening, dan horen wij die graag. Onze website laat onze standpunten zien op deze en andere onderwerpen. Joep Meijs, raadslid PPA  www.de-ppa.nl